Návrat na hlavní stranu

KELLNER Adolf [ Osobnost ]

(27. 3. 1904 - 31. 5. 1953)
jazykovědec
Mezi významné štramberské rodáky patří i profesor filozofické fakulty brněnské univerzity, přední znalec českého jazyka a moravské dialektologie, dr. Adolf Kellner.

Narodil se ve Štramberku v rodině zámečníka. V letech 1915 - 1923 navštěvoval příborské gymnázium. Po maturitě studoval na filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně češtinu a francouzštinu. Pod vlivem svých učitelů, především Františka Trávníčka, se zaměřil na bohemistiku a romanistiku.

Na mladého vědce - badatele v nářeční problematice silně zapůsobil i polský dialektolog Kazimierz Nitsch, s nímž Adolf Kellner navázal osobní kontakt za svého studijního pobytu v Krakově. Na Jagiellonské univerzitě se seznámil s názory polských jazykovědců na lašská nářečí. Své fonetické znalosti získané v Brně si pak rozšířil během prázdninového studijního pobytu na pařížské Aorboně v roce 1926, kde se zdokonalil i ve francouzštině.

Od roku 1929 působil jako středoškolský profesor na reálném gymnáziu v Brně a v roce 1945 se stal profesorem slovanské jazykovědy na filozofické fakultě brněnské univerzity, na níž vykonával mnoho funkcí vědeckých i pedagogických. Vedl dialektologické oddělení Slovanského semináře a později byl vedoucím katedry českého jazyka a literatury, stal se místoředitelem Ústavu pro jazyk český ČSAV v Praze a zakladatelem jeho brněnské pobočky. V roce 1952 byl navržen za člena korespondenta ČSAV, ale připravované jmenování se pro jeho úmrtí neuskutečnilo. V době svého působení na filozofické fakultě vychoval nejen mnoho dobrých učitelů, ale i početnou skupinu mladých vědeckých pracovníků, kteří pokračují v jeho díle.

Kellnerův zájem se upínal především k otázkám české a slovenské dialektologie. V průběhu let 1927 - 1937 vznikla řada jeho prací o slovenských nářečích. Nejvíce úsilí věnoval nářečím svého kraje - nářečím Lašska. Už za vysokoškolských studií se zajímal o štramberské nářečí a v roce 1939 vydal o něm publikaci. Pro svůj bohatý materiál a pro metodické zpracování patří tato studie k nejlepším českým dialektologickým monografiím. "Východolašská nářečí" patří ke Kellnerovým stěžejním dílům.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.stramberk.cz

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Markéta Kvitová (Informační centrum Nový Jičín) org. 132, 17.03.2003 v 13:39 hodin

Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm